dijous, 11 de febrer del 2016

La Marina Alta.

La Marina Alta.
 La Marina és una comarca  que porta la mar en el nom, comarca del sud del País Valencià.
 A poc a poc la vaig coneixent . Moltes vivències i com em preguntarien a la Marina.
  Molts viatges he fet  a la Marina? M'estic ensenyant sobre aquesta bella terra de mar i de muntanya.
Hem pujat al Montgó i hem mirat mar enllà cercant amb la vista tal vegada la roca dels Felius que jeu sota l'aigua blava.
Hem conegut molts amics i amigues que hem arrelat amb ferms vincles  d'amistat i complicitat. Hem anat a alguns aplecs excursionistes com el d'Alcalà de la Jovada, i hem fet el Camí per la Marina de Dénia a Xaló.
 Hem pujat al castell de Dénia i hem vigilat la costa, he vist el port i la gran pintura  a la porta del castell on estaven els esguards de molts moriscos que varen ser explusats el 1609.
Hem devallat cap a la cova Tallada d'on van eixir molta de la pedra tosca que ara llueix en torres i palaus.
Hem passat pels molins de Xàbia on Ximo, l'arqueòleg ens ha explicat el seu funcionament. A Xàbia hem descobert l'església fortificada amb els seus canons com a banquets.
 A Jesús Pobre hem descobert el gran riurau de la plaça i en això recordem la importància que tenia la pansa en l'economia de la comarca.
 A Benissa la gran catedral i el seu nucli ben arreglat ens acull en algunes caminades. Més enllà la Vall de Lliber sempre ens sorpren, i va canviant depenet de l'estació. A Xaló sempre em sorprendrà la bassa dels arcs autenctica meravella de Xaló.
 En la darrera caminada vàrem descobrir la Vall d'Alcalà, Al az raq sempre present el seu record al poble d'Alcalà de la Jovada i per suposat el pes del treball dels moriscos, dels vells poblats encara com a petjada del passat, com la Cairola i la tragèdia de l'expulsió el 1609 , on els expulsats són despullats de viure a la seua terra i la comarca perd molta de la seua gent.
 Hem passetat per la costa de Calp vigilats pel Penyal d'Ifac, que tan bé canta Paco Muñoz el seu romaç.
 Per suposat que encara ens queden moltes coses per descobrir , moltes emocions i amics que trobar-nos  en aquesta estimada comarca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada